Onafhankelijke cliëntondersteuning voor jongeren

Een cliëntondersteuner helpt en denkt mee over de oplossing voor je vragen rond zorg en ondersteuning. Het is belangrijk dat die oplossing past bij jouw situatie.

Soms zijn er zoveel mogelijkheden dat je niet meer weet wat voor jou het beste is. Bijvoorbeeld als je meerdere vormen van hulp tegelijk nodig hebt. Een cliëntondersteuner kent de mogelijkheden, weet de weg, en houdt het overzicht samen met jou. De ondersteuners bieden zelf geen zorg of hulp, maar helpen je gratis bij het vinden van de juiste hulp of zorg.

Voor wie?
Jongeren t/m 23 jaar en hun ouders hebben recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Dat is geregeld in de wet. Deze dienst is gratis en je hebt geen doorverwijzing nodig.

Jouw belang staat voorop!
Onafhankelijke cliëntondersteuning wil zeggen dat jouw belang voorop staat. De cliëntondersteuner heeft zelf geen belang bij het vinden van het aanbod dat het beste bij je past. Je ontmoet de cliëntondersteuner op een handige plek die past bij wat je moet doen. Dat is meestal thuis, maar kan ook bij de cliëntondersteuner op kantoor of bijvoorbeeld op school. Je bepaalt dat samen. Ook kan er contact zijn via telefoon en/of WhatsApp.

Voorbeelden van vragen waarbij we je kunnen helpen:
• “Waar haal ik de juiste hulp vandaan? En hoe regel ik dat?”
• “Ik heb gedoe thuis. Met wie kan ik praten?”
• “Ik heb zoveel hulpverleners en regelingen dat ik het overzicht mis.”
• “Hoe kan ik in beroep gaan tegen de afgegeven beschikking?”
• “Ik wil eigenlijk helemaal geen hulp, maar ik heb het wel nodig, zeggen ze. Hoe kan ik het volhouden?”
• “Ik wil graag een andere zorgaanbieder. Hoe regel ik dit?”
• “Ik heb een beperking en ben 17 jaar. Wat moet ik doen als ik 18 word?”
• “Ik kom er niet uit met mijn indicatiesteller.”

Waar vind ik mijn ondersteuner?
Bent je op zoek naar een ondersteuner die bij je past? Kies dan een van de verschillende Amsterdamse organisaties die onafhankelijke cliëntondersteuning aanbieden:

Cliëntenbelang Amsterdam

Cliëntenbelang Amsterdam komt op voor alle Amsterdammers die beperkingen ondervinden door een lichamelijke handicap, (chronische) ziekte, verstandelijke of psychische beperking. En hun mantelzorgers.

Wilt u een afspraak met een ondersteuner van Cliëntenbelang Amsterdam?

Bel met: 020 57 77 999
Mail met: steunpunt@clientenbelangamsterdam.nl

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur.

MEE Amstel en Zaan

Gewoon meedoen, ook als u of uw kind een beperking of chronische ziekte heeft. Soms heeft u daar ondersteuning bij nodig. MEE Amstel en Zaan biedt informatie, advies, trainingen en ondersteuning op maat. Samen kijken wij wat nodig is, zodat u zelf weer verder kunt.

Wilt u een afspraak met een ondersteuner van MEE Amstel en Zaan?

Bel met: 020 512 72 72
Mail met: informatie@mee-az.nl

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur